Bekeményítettek a szolnoki gimnázium tanárai

Megosztás

Ötnapos sztrájk kezdődött hétfőn a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban. A munkabeszüntetésben részt vevő pedagógusok a 9. évfolyamosok óráit nem tartják meg ezen a héten.

Az okokról levélben tájékoztatták az érintett diákokat és szüleiket.

Ezt írták:

“A magyar oktatásnak van múltja, de nincs jelene, tegyünk együtt érte, hogy legyen jövője!
A Verseghy Ferenc Gimnázium tantestületének közel fele december 12-étől ötnapos sztrájkba kezd. Ezen a héten a sztrájkoló pedagógusok nem, vagy csak részben tartják meg a 9. évfolyam óráit.
Ezzel szeretnénk – a korlátozott sztrájkjog törvényes kereteit betartva – felhívni a figyelmet a közoktatás egyre égetőbb gondjaira. Ezrek próbálták ezekre a problémákra figyelmeztetni az elmúlt hetekben, hónapokban a döntéshozókat és a közvéleményt. Mi is részt vettünk tüntetéseken, sztrájkban, polgári engedetlenségben; a mi képviselőink is törekedtek arra, hogy tárgyalást kezdeményezzenek. Érdemi változás azonban továbbra sem történt. Ezért kell folytatnunk a tiltakozást.
Melyek a mai magyar közoktatás alapvető problémái?
❖ A közoktatás fontos közügy, meghatározó a jövő nemzedékek számára, ezért önálló, felelős köznevelési-közoktatási minisztériumra lenne szükség, amely szakmai érdekeket képvisel.
❖ Az érvényben lévő nemzeti alaptanterv nem felel meg a mai kor követelményeinek, a tankönyvek gyakran tanulhatatlanok. Szabad tankönyvválasztás nincs, helyette az iskolák, pedagógusok központi listából választják ki a tankönyveket. A diákok, pedagógusok túlterheltek.
❖ Nagyon sok tanuló számára nincs biztosítva a minőségi oktatáshoz való hozzáférés, így tehetségek vesznek el.
❖ A kor követelményeinek nem megfelelő az az oktatási környezet, amelyben a diákok, gyermekek tanulnak. Jelenleg teljes központosítás van a magyar közoktatásban. Szakmai önállósága az intézményeknek, pedagógusoknak nem létezik.
❖ Korszerű, hosszú távú, kormányokon átívelő, konszenzuson alapuló oktatási koncepció nincs. A szakmai csoportokat nem vonják be az oktatást érintő egyeztetésekbe.
❖ Azokat a pedagógusokat, akiket a hatalom veszélyesnek, nemkívánatosnak tart (pusztán azért, mert jelzik a bajt, akár munkabeszüntetéssel is), ellehetetlenítik, eltávolítják az állásából, és így a tanulók minőségi oktatáshoz való joga sokkal inkább sérül, mint a munkabeszüntetések idején.
❖ A közoktatásban dolgozók nem kapnak anyagi elismerést. A pedagógusok fizetése jelenleg a 2014-es minimálbérhez van kötve. Nem az Európai Unió feladata a magyar közoktatásban dolgozók bérezése, hanem a magyar államé. A közoktatásban dolgozók bérezését igazítsák a mindenkori érvényes garantált bérminimumhoz, ahogy azt 2013-ban megígérték. Ez nemcsak a pedagógusok, hanem a tanítványaik érdeke is, mivel értékálló bérezés híján egyre kevesebb fiatal, tehetséges munkavállaló érkezik a pályára.
❖ A kormány ellehetetlenítette a pedagógusok sztrájkjogát. 2022 februárjában úgy szabályozták, hogy gyakorlatilag észrevehetetlen legyen. A tanórák 50%-át és a végzősök minden tanóráját a sztrájk idején is kötelező megtartani, úgy, hogy erre a pedagógushiány miatt sztrájkon kívül sem mindig van lehetőség.
❖ Nincs érdemi párbeszéd a magyar közoktatás alapvető problémáiról, azok megújításáról. Nincs hiteles tájékoztatás a közmédiában a pedagógussztrájkról, a diáktüntetésekről, a polgári engedetlenségről, holott a közmédiát minden állampolgár adóforintjaiból működtetik.
A problémák hatására diákok, szülők, közoktatásban dolgozók kilenc pontban fogalmazták meg követeléseiket. Fontos, hogy a követeléseink az oktatás egészére vonatkoznak – az óvodától és az általános iskolától a gimnáziumon és a szakképzésen át az egyetemig.
Kérjük a szülőket, hogy támogassák a diákokat, bennünket, pedagógusokat abban, hogy a kilenc pontban megfogalmazott célokat közösen elérhessük, megvalósíthassuk! Célunk, hogy gyermekeink olyan magyar közoktatás részesei lehessenek, amely a jövőben lehetővé teszi, hogy megbecsült pedagógusok korszerű oktatási környezetben, korszerű módszerekkel adhassák át diákjainknak a kor követelményeinek megfelelő tudást. Az eddigi támogatásukat nagyon köszönjük!
A Verseghy Ferenc Gimnázium sztrájkbizottsága”

Kapcsolódó cikkek